COĞRAFYA EĞİTİMİ DERNEĞİ (CED)

BİZDEN HABERLER (İLKBAHAR 2024)

A. “İnönü’den Sakarya’ya Millî Mücadele Rotasının Oluşturulması ve Etkilerinin İzlenmesi” başlıklı TÜBİTAK 3005 Proje Ortaklığı

CED ‘in ortağı olduğu “İnönü’den Sakarya’ya Millî Mücadele Rotasının Oluşturulması ve Etkilerinin İzlenmesi” başlıklı TÜBİTAK 3005-Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Destek Programı Projesi kapsamında geliştirilen rota ve anlatılar için saha gezisi yapıldı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve kurtuluşuna giden süreçte Birinci İnönü Muharebesi, İkinci İnönü Muharebesi, Kütahya-Eskişehir Muharebeleri ve Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı topraklara yapılan tur, Eskişehir, Bilecik, Kütahya ve Ankara illerini kapsamakta.
Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy’un himayesinde 7 ve 11 Haziran günlerinde başlayan ve üçer gün süren iki saha gezisi yapıldı. Ekipler Anadolu Üniversitesi’nden yola çıktı. Tura proje ekibinin yanı sıra, Borsa İstanbul Fen Lisesi, Eti Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri ile öğretmenleri katıldı.
Anadolu Üniversitesi Rektörlüğünün de destek verdiği projenin ekibinde proje yürütücüsü Turizm Fakültesi Dekanı aynı zamanda Derneğimiz yönetim kurulu başkanı Prof. Dr. Semra Günay, derneğimiz üyesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Kaya, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaduman Halıcı, Turizm Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Aysel Kaya ve Dr. Öğretim Üyesi Seda Sökmen, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Doktora Programı öğrencisi Aslı Bendenay Çapa ile derneğimiz üyesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Uzmanı Burhan Can yer almakta. Ayrıca 11-12-13 Haziran turunda derneğimiz üyesi Coğrafya öğretmeni Işın Erdoğan da Eti Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerine eşlik etti.

B. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Coğrafya Dersi Müfredat Taslağı Değerlendirme Raporu

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Coğrafya Dersi Müfredat Taslağı”na ilişkin görüş ve önerileri içeren değerlendirme raporumuz ilgili makamlarla paylaşılmış ve derneğimizin internet sitesinde paylaşılmıştır.

http://tceder.org/duyurular/ced-turkiye-yuzyili-maarif-modeli-cografya-dersi-mufredat-taslagi-gorus-raporu/

C. Coğrafya Bilimi ve Eğitiminde Fransız Ekolü Semineri

02 Mayıs 2024 tarihinde İzmir Fransız Kültür Merkezi’nin ev sahibi olduğu ve Coğrafya Eğitimi Derneği yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Coğrafya Bilimi ve Eğitiminde Fransız Ekolü Semineri”, coğrafya disiplininin karmaşık yapısını farklı bir perspektiften anlamak ve açıklamak için katılımcılarına yeni fırsatlar sundu.

Seminere sunumlarıyla destek veren Prof. Dr. Ali Ekber GÜLERSOY, Doç. Dr. Münür BİLGİLİ, Doç. Dr. Mehmet Ali TOPRAK ve derneğimizin başkan yardımcısı Çağdaş YÜKSEL ile seminere katılan tüm konuklarımıza ilgileri için teşekkürlerimizi sunarız.

D. VII. Uluslararası Genç Sosyal Bilimciler Konferansı (ICYSS’24) Süreci

27-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında Bali (Endonezya)’de gerçekleştirilecek ICYSS’24 için Türkiye’de 13-19 yaş arasındaki öğrencilerin Coğrafya, Tarih, Psikoloji, Sosyoloji ve Ekonomi alanlarındaki araştırma projeleri değerlendirildi.

E. VI. Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi (UCEK-6) Paydaşlığı

19-22 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek ve ana teması “TÜM YÖNLERİYLE AFETLER VE AFET EĞİTİMİ” şeklinde oldukça disiplinlerarası bir konu olan VI. Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi (UCEK-6) paydaşlığımız resmî olarak kongrenin internet sitesinde duyurulmuştur. 

https://2024.ucek.org/ 

COĞRAFYA EĞİTİMİ DERNEĞİ (CED)
GEOGRAPHY EDUCATION ASSOCIATION – Türkiye
http://tceder.org/